Welzijn op de werkplek - blog Pilipili Games

Welzijn op de werkplek – zorgen voor werknemers is een investering in de groei van het bedrijf

Leestijd: 6 minuten

Werknemerswelzijn omvat de mentale, emotionele en fysieke gezondheid van werknemers tijdens hun dagelijkse taken en hun integratie in het werkteam. Het is een kernthema in HR-management, waarbij bedrijven steeds meer focussen op de verbanden tussen werknemerswelzijn, groei en organisatiedoelen. De waarde ervan groeide tijdens de pandemie en is nu cruciaal in hybride werkmodellen. Ontdek meer over welzijn op de werkplek en zijn impact op bedrijfsprestaties in deze blog.

Wat is welzijn?

De Wereldgezondheidsorganisatie definieert welzijn als “de tevredenheid van een individu met het dagelijks leven in termen van sociale, economische en milieuaspecten”. Het verwijst ook naar het welzijn van werknemers, of welzijn op de werkplek – hoe een werknemer zich fysiek en emotioneel voelt terwijl hij zijn werk uitvoert en in het werkteam past. Dat wil zeggen, of de werknemer zich op zijn gemak, gezond en tevreden voelt. Welzijn op het werk omvat een breed scala aan factoren, maar de belangrijkste zijn:

 • fysieke gezondheid (werkomgeving geschikt voor het werk en de gezondheid van werknemers, bijv. ziektepreventie);
 • sociaal welzijn (relaties met collega’s, erbij horen);
 • materieel en emotioneel welzijn (stress, groeimogelijkheden, concurrerend loon).
  Pilipili Games teamfoto
  group a speelt DYNAM-O workshop

  Waarom is het welzijn van werknemers belangrijk?

  Het welzijn van werknemers is essentieel voor de cultuur en de dagelijkse activiteiten van elk bedrijf. Het welzijn van werknemers beïnvloedt niet alleen het mentale en fysieke welzijn en het welbevinden van individuele werknemers, maar ook de productiviteit, het succes en de groei van individuele teams en de organisatie.

  Waarom is welzijn op de werkplek zo belangrijk geworden? Waarom adviseren HR-professionals dat activiteiten die het welzijn van werknemers bevorderen niet over het hoofd mogen worden gezien en prioriteit moeten krijgen?

  Werknemers die ontevreden of “burned out” zijn, presteren slecht op het werk en hebben moeite om zich aan te passen. Het welzijn van werknemers helpt bedrijven en organisaties om hun doelstellingen te bereiken en sterke, resultaatgerichte teams op te bouwen.

  Welzijn op het werk: hoe bereik je dat op een hybride werkplek?

  Veel factoren beïnvloeden het welzijn van werknemers op het werk, variërend van basisbehoeften voor werknemerswelzijn, zoals een concurrerend salaris en een werkomgeving die geschikt is voor de functie, tot aspecten van teambuilding, individuele erkenning en mogelijkheden voor professionele ontwikkeling. In de huidige hybride werkomgeving, waarin werken op afstand en werken op kantoor worden gecombineerd, is het echter belangrijk om prioriteit te geven aan een gezonde balans tussen werk en privé. Hoe kun je voorkomen dat je bedolven raakt onder het enorme aanbod aan welzijnsactiviteiten voor werknemers om het beste welzijnsbeleid voor je bedrijf of organisatie te ontwikkelen?

  Wij stellen de volgende aanpak voor welzijnsactiviteiten voor:

  1. Traditionele of vertrouwde activiteiten:
  • Een veilige, moderne en gezonde werkomgeving;
  • Concurrerend salaris;
  • Hospitalisatieverzekering;
  • Professionele training.
  1. Huidige trends:
  • Hybride werken en flexibele uren;
  • Evaluatiesysteem;
  • Teambuilding en cohesie;
  • Bevorderen van een gezonde levensstijl (gezamenlijke lichaamsbeweging, gezonde maaltijden).

  De meeste bedrijven en ondernemingen passen de traditionele aspecten van welzijn toe. De manier waarop bedrijven in verschillende sectoren de huidige welzijnsaspecten implementeren, verschilt echter. HR-professionals zijn vaak verantwoordelijk voor het bepalen van de meest geschikte activiteiten in deze sector.

  Mogelijkheden voor welzijn van werknemers aangeboden door Pilipili Games

  Een onderdeel van het welzijn van werknemers zijn teambuilding- en andere bedrijfsactiviteiten die zijn gecreëerd om de communicatie, ontspanning en quality time die samen wordt doorgebracht te stimuleren.

  De verscheidenheid aan teambuilding spellen beschikbaar bij Pilipili Games stelt bedrijven in staat om hun werknemers verschillende opties te bieden voor collectieve en individuele ontspanning. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe Belgische organisaties het welzijn van hun werknemers bevorderen via Pilipili Games:

  GPS-spel als onboarding

  Roadgames GPS spel op maat

  Het opbouwen van een nieuw team is net zo belangrijk als het versterken van de spirit en communicatie van het bestaande team. Roadgames zijn een uitstekende manier om de teamgeest te bevorderen en op te bouwen! Deze combo van stadsspel en online speurtocht is het perfecte avontuur om de moraal van het team op te krikken.

  Bordspel over waarden

  DYNAM-O product

  Bordspellen zijn niet alleen leuk, maar ook een ideale manier om de teamsfeer te boosten! Zo versterk je niet alleen het vertrouwen en de samenwerking, maar zorg je ook voor een positieve werkomgeving. DYNAM-O is dan ook de perfecte tool om dialoog te krijgen over (bedrijfs)waarden en teamdynamieken op een speelse manier.

  Het ideale relatiegeschenk

  Company Quest - Desotec

  Door je medewerkers een boeiende speldoos te schenken, bevorder je niet alleen het moraal, maar ook hun welzijn. Company Quest is een hybride avontuur waarin ze een mysterie ontrafelen met als setting: jouw organisatie! Zo creëer je een gedeelde ervaring die het werknemerswelzijn bevordert en positieve reacties binnenhaalt.

  Wat is werknemerswelzijn?

  Het welzijn van werknemers verwijst naar de algemene fysieke, mentale en emotionele gezondheid van werknemers. Het omvat tevredenheid met werk en werkomgeving, evenwicht tussen werk en privéleven, fysieke en psychologische gezondheid en interacties met collega’s.

  Waarom is welzijn belangrijk?

  Zorgen voor het welzijn van werknemers gaat over meer dan alleen hun fysieke en psycho-emotionele gezondheid; het gaat ook over bijdragen aan gemotiveerde en productieve werknemers en teams die bedrijven en organisaties helpen hun doelen te bereiken.

  Hoe kunnen werkgevers welzijn op het werk bevorderen?

  Werkgevers kunnen het welzijn van werknemers bevorderen door fysieke en psycho-emotionele gezondheid op het werk te stimuleren en door te voorzien in de basisbehoeften van werknemers aan een concurrerend loon, carrièremogelijkheden en erkenning. Daarnaast is een doorgedreven positieve organisatiecultuur cruciaal om welzijn op de werkvloer te bewerkstelligen.

  Wat zijn de tekenen van slecht welzijn van werknemers?

  Lage tevredenheid over het werk en de verantwoordelijkheden, veel stress, verminderde productiviteit, frequent ziekteverzuim en fysieke of mentale gezondheidsproblemen zijn de belangrijkste indicatoren van een slecht welzijn.

  Hoe kunnen bedrijfsacties bijdragen aan het welzijn van werknemers?

  Organisaties kunnen inzetten op een positieve bedrijfscultuur en hier actief werk van maken. Dat kan door interactie met collega’s aan te moedigen, de teamgeest te bevorderen en een gevoel van verbondenheid te cultiveren. Werknemers kunnen zelf ook bijdragen aan welzijn op het werk door deel te nemen aan verbindende activiteiten en te connecteren met collega’s.

  Wat is het aanbod van Pilipili Games om het welzijn van werknemers te verbeteren?

  We hebben een aanbod van gamified HR solutions waarbij verschillende teambuildingactiviteiten horen, maar we staan ook altijd klaar om een concept op maat van jouw organisatie te ontwikkelen. Contacteer ons om vrijblijvend kennis te maken en alle opties te bespreken.