Gamification vs Games-based learning

De 5 voordelen van game-based learning

Leestijd: 5 minuten

Spelen en lesgeven zijn voor mensen vaak twee heel aparte dingen. Daarom denken niet veel mensen eraan dat deze ook perfect gecombineerd kunnen worden. Je staat er niet echt bij stil, maar een game kan een zeer waardevolle tool zijn voor lesgevers, coaches of facilitators van workshops. Meer en meer mensen ontdekken deze tool tegenwoordig om een specifiek leerdoel bij te brengen. Dit noemen we game-based learning of het leren op basis van games en wordt gezien als dé leermethode van de toekomst. 

In deze blog sommen we 5 voordelen voor jou op waarom je het best een game zou gebruiken als tool om iets aan te leren aan jouw studenten, collega’s of klanten.

Haal jij game-based learning en gamification soms nog door elkaar? Lees dan eerst deze blog om het verschil te leren kennen.

Nu je weet wat het verschil is, kunnen we specifieker overgaan naar game-based learning en de voordelen daarvan. 

Je denkt nu misschien: wat is het nut om een game te gebruiken in mijn opleiding? Of welke meerwaarde kunnen games geven in een training aan mijn collega’s? 

We geven je 5 voordelen die je zeker doen overtuigen om games te gebruiken in je opleiding, training, workshop of les.

1

Boeiendere leermethode

Het voordeel dat de grootste meerwaarde heeft volgens ons, is dat games veel boeiender en interessanter zijn dan andere meer traditionele methodes. De spelers krijgen met games meer keuzevrijheid en stimuleren daarom een groeimindset om te blijven leren, presteren en groeien, zowel in de game als op de werkvloer. 

Door mensen bepaalde skills al spelend aan te leren, hebben ze die ervaring en kennis al ontwikkeld wanneer ze de competentie nodig hebben in real life. Game-based learning is dus een goede methode om mensen in verschillende contexten te motiveren en te engageren om tot bepaalde gedragsverandering te komen.

Dit alleen al is een groot pluspunt om game-based learning te gebruiken om mensen iets aan te leren, toch?

Lesgevers in scholen willen dat hun studenten opletten en actief meedoen. Daarom is een game gebruiken een interessante tool omdat gamers een beter aandachtsvermogen hebben. De hersenen kunnen zich beter concentreren op belangrijke informatie waardoor ze beter zullen meevolgen en onthouden. Dat is toch het enige wat een lesgever of coach wilt.

2 Beter concentratievermogen

3 Leerdoelen aanleren

Lessen of workshops die alleen theorieën of concepten benadrukken, zijn natuurlijk veel minder interessant dan door een game een leerdoel aanleren. Je wilt natuurlijk niet dat je studenten of collega’s half in slaap vallen terwijl je hen iets wilt aanleren. Het geven van een les a.d.h.v. bijvoorbeeld berekeningen zullen dan veel minder blijven hangen dan het aanleren met een game. Bij een game zullen ze dus meer gefocust en minder snel afgeleid zijn, waardoor het leerdoel beter blijft hangen, wat natuurlijk fantastisch is.

Blogfoto serious games

Game-based learning kan zowel toegepast worden in het school-, als in het bedrijfsleven. Bedrijven willen hun medewerkers meer betrekken in hun organisatie en daarom is game-based learning de perfecte manier om dat te kunnen realiseren.

Kijk maar naar de game van Pilipili Games, DYNAM-O. Hierbij worden de bedrijfswaarden en teamdynamieken naar boven gehaald.

Tijdens zo een game is er veel interactie tussen de spelers. Daardoor wordt kennis overgedragen en worden vaardigheden aangeleerd. Dit zorgt automatisch ook voor meer engagement. 

4 Meer betrokkenheid

5 Kennis en vaardigheden effectief toepassen

Last but not least, game-based learning zijn games met spelelementen en die zorgen voor visualisatie. Doordat de speler kan visualiseren blijft de kennis die ze aanleren beter hangen. Dit vergroot de kans dat de speler deze aangeleerde kennis sneller en effectiever zal toepassen in de toekomst. 

De spelelementen in de serious game motiveren de spelers om de meeste punten te halen of om naar de volgende uitdaging te gaan en verder te spelen.

Kortom: 5 redenen om te spelen!

Wist je dat…

  •  mensen die via game-based learning zijn opgeleid, achteraf 30% beter scoorden dan mensen die op een meer traditionele methode werden opgeleid.
  • gamen vaak gezien wordt als tijdverlies, maar juist het tegendeel wordt bewezen: het blijkt net een positieve invloed te hebben op het studievermogen en je hersenen in het algemeen.
  • door het consequent belonen van verbeterde prestaties, de werknemer het gedrag zal voortzetten en de aangeleerde skills sneller zal toepassen in de praktijk.